Artboard 1

This unique Edwardian detached house, once a nursery, was built in the centre of the block between rows of Victorian terrace houses and their gardens in East Dulwich. It is accessed via a narrow footpath and is not visible from the street.

 

As the house is nestled within a patchwork of neighbouring rear gardens, the project draws on inspiration from the Japanese tradition of borrowing surrounding landscape. It provides long views from the house and proposes a calm, circular arrangement on the ground floor with each space leading onto the next. The current dining room is extended slightly, creating a flush rear wall and a better flow between living areas.

home

A double height space connects the ground floor dining room with the  rooms at first floor, creating a visual connection and flooding the internal spaces with natural light.

 

There is minimal intervention on the first floor aside from the double height space and the inclusion of a large bathroom/utility area. The roof pitch has been raised on all sides in order to transform a previously unused loft space into a master bedroom, study and shower room. Large rooflights provide long views of the surrounding treetops and are used to ventilate and passively cool the space.

 

Full planning permission was granted by Southwark in Autumn 2018

next project previous project full size

A House in Gardens

longview back-gardens-montage_low-res